Selasa, 27 Januari 2015

Tapestry Crochet- Teknik menggait menggunakan 2 atau lebih warna serentak

Teks: Dalila Yusof
Bismillahirahmanirahim...

Apa itu tapestry crochet?

Jika anda tahu kaitan asas dalam mengait, jadi anda tahu bagaimana melakukan tapestry crochet. Betul! Tak sesukar mana pun. Hanya perlu tahu teknik penukarannya sahaja. Sewaktu mula-mula nak mengait kopiah, 2 warna tercari-cari di internet teknik menukar warna. Rupanya teknik ini dinamakan sebagai "tapestry crochet" dipopularkan oleh Carol Ventura, pemilik blog tapestrycrochet.com. Ada pelbagai tutorial dan hasil kerja beliau yang semuanya adalah hasil daripada menggunakan teknik tersebut. Teknik ini boleh diguna pakai bukan sahaja kopiah malahan beg dan pelbagai kaitan.

Tapestry crochet ini merupakan teknik mencampurkan 2 atau lebih warna untuk menghasilkan sesuatu corak yang menarik seperti bunga, segitiga, kartun dan sebagainya. Benang berlainan warna tersebut tidak digunting malahan diselit dalam setiap kaitan sehinggalah proses penukaran warna dilakukan barulah digunakan. 

Contohnya daripada 





http://www.annettepetavy.com/


  • hasil kait saya sendiri, membuat kopiah untuk suami. 




Tapestry stitch ini sebenarnya digunakan secara meluas di serata dunia hanya mungkin istilah dan cara penggunaannya berbeza-beza sahaja. Berdasarkan pengalaman Carol Ventura, pemilik blog tapestrycrochet.com, beliau menemui ramai pengemar crochet menggunakan teknik ini di serata dunia. 

Kalau anda, perlukan kereta sewa Hiace dan Inova untuk percutian keluarga boleh lihat di Perkhidmatan kereta sewa MPV Inova dan Hiace. 


Misalnya, di Bosnia, Palestin, Turki, Jerman dan Portugal.

Antara hasil seninya ialah: 

Barbro Heikinmatti ‘s experimental purses.


Palestinian tapestry crocheter and kippah
This Muslim man from Krofofrom told me that his hat was crocheted in Bogo, Ghana.
Miser bag in the Albrechtsburg Castle Gatehouse Museum in Meissen.


These 6″ high Turkish pouches were tapestry crocheted into the back loop with half double crochet stitches.
Baca selanjut dalam artikle ini www.tapestrycrochet.commengenai penggunaan teknik ini di gunakan secara meluas di merata dunia.


Kalau kita lihat tapestry crochet ini mempunyai identiti sendiri walaupun tekniknya adalah hampir sama, ada yang menggunakan single crochet, half double crochet, back loop dan juga manik. Tapi yang pasti teknik tersebut menghasilkan pelbagai corak-corak yang unik dan menarik. Akan datang saya kongsikan tutorial bagaimana saya menggunakan teknik ini untuk mengait kopiah. 



Rujukan 
http://www.tapestrycrochet.com/
Iklan:

Bagi yang mahu menyertai kelas online ABDR pendaftaran dibuka sepanjang hari.


Tiada masa nak keluar rumah. Tiada siapa mahu jaga anak anda.

Ada dua kelas popular buat surirumah dan suri bekerja;

1. kelas penulisan dan asas blog

2. kelas mula bisnes online/rakan niaga/dropship

Berikut merupakan Yuran kelas kami secara online, pilih mengikut bajet anda. 

Pakej Yuran ialah:
Yuran 1: RM150
Bonus 1 Ebook Rujukan: Ebook Asas Blog Dan Penulisan

Ini adalah ebook rujukan, wajib.
Yuran 2: RM180
Bonus 3 ebook.
1. Ebook Asas Blog Dan Penulisan
2. Ebook Mula Bisnes Butik Online Dan Offline.
3. Ebook Super Wahm Super Mom

>>>Yuran 1 Dan Yuran 2 adalah pilihan untuk Kelas Asas Blog Dan Penulisan.
Yuran 3: RM200
Bonus 4 ebook rujukan.
1. Ebook Asas Blog Dan Penulisan
2. Ebook Mula Bisnes Butik Online Dan Offline
3. Ebook Super Wahm Super Mom
4. Ebook 101 Idea Home-Based Bisnes



Berikut merupakan pilihan kerja dari rumah yang BOLEH dilakukan oleh surirumah adalah :
- menjadi blogger dengan menulis blog, review produk & dapat bayaran
- menjadi ejen dropship : jual barang tak kisahlah barang apa tapi yang pasti kita suka guna
- menulis artikel : hantar pada website yang dah terkenal dapat bayaran
- menjual online : tak kisahlah awak nak jual apa pun ikut minat & ilmu yang ada
4 tips yang saya bagi ni kalau konsisten buat setiap hari pun dah boleh bagi pendapatan 3 ke 5 angka sebulan. Rebutlah peluang yang ada depan mata, dapat jaga anak, dapat jana pendapatan dari rumah. Apa lagi yang kalian sebagai surirumah mahu?
Daftar kelas asas blog, fanpage & beriklan melalui Mudah.my & Instagram (kelas offline) bersama Cikgu Zaila. Cakap banyak takde gunanya yang penting bertindak!
PM/WA ke (019-3229480) . Kelas offline di Shah Alam

Bagi yang berminat boleh hubungi saya di 
Whatsapp: 0193229480
email: dalilayusof86@gmail.com




2 ulasan:

  1. Waaa serius cantik2 hasil kait tu .... kalau mak saya tengok ni mesti dia nak belajar .... :) tapi faktor usia .. mata pun dah tak tajam cam dulu.

    Malaysia Best Blog 2015

    BalasPadam